Eldrift är inget alternativ för långa dagsturer

Qstar Energi är stolt återförsäljare av Neste MY Förnybar Diesel. Rikstvätt Bengtsfors Karlskoga är ett privatägt företag i Rikstvätt-kedjan, Sveriges största franchisekedja för textiltvätterier. De är också en av våra kunder som kör på förnybart från Neste MY. I intervjun som följer har Neste träffat Kent Pettersson, ägare, och Ulrika Hedkrok, marknadskoordinatorVar kommer erat starka miljötänk ifrån?
Kent dröjer inte med svaret: ”Det är en egen övertygelse vi på företaget har. De flesta kunderna kräver inte det ännu, men vi går längre än vi måste för en bättre miljö. Vi tog fram en miljöpolicy redan i början av 2000-talet”.

Berätta om er verksamhet!
Kent fortsätter: ”Det är textiltvätt och uthyrning av textilier och arbetskläder. Vi har runt 1500 kunder och mellan 80 och 150 personer som jobbar för oss, det är fler under sommaren när våra kunder inom hotell och restaurang har mer att göra. Då kan vi hantera uppemot 200 ton textilier i veckan”.

Ni jobbar över ett stort geografiskt område – vad har ni för fordon?
Ulrika berättar: ”Vi har ett 15-tal lastbilar, olika stora, både helt nya och äldre. Och så har vi ett par elhybrider som tjänstebilar. Vi kör alla våra lastbilar på HVO100 nu – när vi bestämde oss för att ställa om alla dieselbilar till fossilfritt gick det fort”.

Varför valde ni Neste MY Förnybar Diesel (HVO100)?
Ulrika fortsätter: ”Det var före min tid men det verkar ha varit ett självklart val, helt i linje med företagets miljötänk”. Kent fyller i: ”Ja, vi kör långa dagsturer, ofta upp till 60 mil. Så eldrift är inget alternativ. Och att vi dessutom bara kunde byta bränsle direkt, utan att ställa om motorerna eller köpa nya fordon, det är ju både god ekonomi och miljörätt”.

Vad säger era anställda om att ni kör fossilfritt?
Ulrika igen: ”De uppskattar att vara en del av ett företag som bidrar positivt till miljön. Jag tänkte likadant när jag själv började här på Rikstvätt för några månader sedan, jag ville jobba på ett företag som ligger i framkant i miljöarbetet”.

Kent, du nämnde Svanen. Berätta!
”Tvätteriet är Svanenmärkt, det betyder till exempel rätt mängd tvättmedel av rätt sort, och minsta möjliga vattenförbrukning. Men vi har jobbat igenom hela vår verksamhet för att göra förändringar som skonar miljön. Och när vi handlar upp varor och tjänster ställer vi hårda krav på våra leverantörer”.

Vad har ni för råd till andra serviceföretag som inte ställt om ännu?
Kent avslutar: ”Vi råder alla samarbetspartners att gå över till HVO100. Det är ett enkelt sätt att aktivt bidra till mindre klimatutsläpp”.

Fakta:

Rikstvätt Bengtsfors Karlskoga är ett privatägt företag i den landsomfattande
Rikstvättgruppen, med 16 medlemsföretag. Företaget startade för 25 år sedan och sysselsätter
idag 80 till 150 personer, beroende på säsong. Deras verksamhet är, förutom textiltvätt,
även uthyrning av arbetskläder, hotell- och restaurangtextilier, entrémattor, samt
försäljning av hygien- och städprodukter.Som del av en heltäckande miljöpolicy drivs alla
företagets transportbilar med Neste MY Förnybar Diesel (HVO100). Företaget köper Neste MY
Förnybar Diesel från Qstar Energi. Andra tvätterier i gruppen som också kör på Neste MY
Förnybar Diesel är Rikstvätt Öland, Lima, Vetlanda, Bengtsfors, Karlskoga, Västerås,
Östersund och Bergvikstvätten.

Det här känns som början på något fantastiskt!

Skriv ett par rader om ditt ärende och fyll i mail eller telefonnummer, så hör vi av oss så fort vi kan. Självklart kan du ringa oss istället, om det passar dig bättre!