Peab – svensk entreprenörshistoria på väg mot klimatneutralt 2045

Qstar är stolt återförsäljare av Neste MY Förnybar Diesel, och en av våra kunder som drivs på förnybart är Peab. Peab är verkligen en speciell entreprenörshistoria. Bolaget grundades för 60 år sedan av två unga driftiga bröder, Mats och Erik Paulsson, som lånade pappas traktor för att köra sopor och latrin i hemkommunen i Skåne. Idag är Peab Sveriges största bygg- och anläggningsföretag med nära 15.000 anställda, och visionen att vara “Nordens samhällsbyggare” och klimatneutrala år 2045. Neste har samtalat med Henrik Wänger, arbetsledare för Peab Anläggning i Linköping och Norrköping.Hur kom det sig att ni började tanka bilar och maskiner med HVO Neste MY här på Peab Anläggning?
Henrik: ”Jo, det är dels i linje med hela företagets plan, och dessutom var det fler och fler beställare som krävde fossilfritt, så vi tog redan 2016 beslutet att byta från fossil diesel till HVO Neste MY. Vi var lite fundersamma innan vi bytte, tänkte till exempel att bränslesystemet skulle slamma igen, men vår leverantör Swea Energi garanterade att det ska funka som vanlig diesel och det gör det också – inga problem alls – bara fördelar.”

”Vi kör mycket inne i städerna och tack vare HVO Neste MY drabbas inte var 3:e man och vi själva av farliga avgaser”.
Henrik Wänger, arbetsledare för Peab Anläggning i Linköping och Norrköping

Vilka andra fördelar tänker du på?
Henrik igen: “ Det har blivit smidigare nu. Förut behövde förarna åka till macken för att tanka, men nu har vi cisterner inne på de områden där vi bygger. En annan fördel är att, eftersom vi kör mycket inne i städerna , så drabbas inte 3:e man och vi själva av farliga avgaser heller”.

Några problem alls med HVO?
Henrik summerar: “Nej allt fungerar bra, det är inga konstigheter tycker varken arbetsledning eller personal. Fordon och maskiner går som de ska så vi har inget negativt att säga om HVO. Det känns bra att kunna dra vårt strå till stacken för miljön!”

Fakta:

Peab är Sveriges ledande byggföretag med verksamhet inom bland annat bygg- och anläggningsverksamhet. Bolaget grundades av bröderna Mats och Erik Paulsson år 1959, och har idag cirka 15.000 anställda. Peab Anläggning bygger och underhåller vägar, järnvägar och broar över hela Norden. Peab köper Neste MY Förnybar Diesel via Qstar Energi.

Det här känns som början på något fantastiskt!

Skriv ett par rader om ditt ärende och fyll i mail eller telefonnummer, så hör vi av oss så fort vi kan. Självklart kan du ringa oss istället, om det passar dig bättre!